Pieczemy chleb
2016-06-30
„…Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
Dla darów Nieba…
Tęskno mi Panie…”
C.K. Norwid „Moja piosenka”
Chleb w polskich domach od zalania dziejów zajmował szczególne miejsce. Niegdyś wypiekany w piecach chlebowych, opalanych drewnem niemal w każdym gospodarstwie domowym, został dziś wyparty przez wyroby piekarnicze, które upodabniają się do niego tylko w nazwie. Są jednak gospodynie, które kultywują tradycyjny wypiek chleba na zakwasie w piecu kamiennym opalanym drewnem.
W sobotnie popołudnie 18 czerwca 2016 roku w Gospodarstwie Agroturystycznym „Przy Grobli” w Trześni odbyło się spotkanie świetlicowe zorganizowane przy współpracy
z Kołem Kobiet Kreatywnych z Trześni. Licznie zebrani widzowie mogli zobaczyć trudny proces wypieku chleba przedstawiony przez Panie; Marię Łakomy i Marię Kluk. Ewa Wójciak krótko streściła historie chleba, wymieniła rodzaje mąki i chlebków. W trakcie pieczenia chleba w piecu, Marta J. i Małgorzata Z. upiekły na blasze kuchennej i częstowały obecnych gości tradycyjnymi „broziokami”. Mogliśmy także spróbować „moskali”, tj. innych placków, również pieczonych na rozgrzanej blasze kuchennej, przygotowanych przez Czesławę M. i Marię S.
Panie; Helena W., Janina G. i Wanda P. zorganizowały pokaz wicia wianków z kwiatów i ziół zebranych na okolicznych łąkach. Wianki były mocno podziwiane przez zebranych, wielu uczestników paradowało z wiankiem na głowie ( nawet panowie).
W czasie spotkania młodzież i dzieci grali w siatkówkę. Na końcu wszyscy mogli spróbować świeżutkiego, pachnącego i chrupiącego chleba, posmarowanego swojskim masłem lub smalcem. Spotkanie przeciągnęło się do późnych godzin wieczornych,
a czas pośród licznych zajęć mijał bardzo szybko.
Składam serdeczne podziękowania właścicielom Gospodarstwa Agroturystycznego „Przy Grobli” w Trześni za udostępnienie nam tego pięknego obiektu na zajęcia świetlicowe oraz wszelką pomoc w ich organizacji.
Dziękuję też gorąco wszystkim paniom za przygotowanie tegoż spotkania.